Side 17 spalte 1
flader, hvis Heldning falder mod V, og N. V. etc., og disse Egne ere derfor mere udsatte for de skarpe vestlige og nordlige Vindes directe Paavirkning. Hist have vi de lavere, her de höiere Forhold; men for at stille dette tydeligere frem skulle vi anföre nogle Herreder paa den sydlige og paa den nordlige Heldning af de samme Höider og Forholdet af de Sindssyge i samme.
Denne Forskjel i Proportionerne gjennem hele Landet har udentvivl noget sin Grund i Climatet og maaske er det væsentligt den nordlige Tilblanding til V. og til Ö. Vinden, man maa tage Hensyn paa; thi et enkelt Herred f. Ex. Öster Herred paa Bornholm er tilstrækkelig dækket mod Vestenvinden, men ikke mod Östen- og Nordost-Vinden, der her synes at have noget af den fjendske Charakter, som Vestenvinden har i Jylland: den er udentvivl hvassere end andensteds i Landet.
Holde vi nu fast ved, at det har nogen Betydning, hvorledes en Egn er beliggende og fölgelig mere og mindre udsat for Paavirkning af disse og hine Vinde, saa paatrænger det Spörgsmaal sig, hvad Forskjel der
1) Rougsö Herred og Gjerlev Herred; begge i Randers Amt, have ikke blot Læ fra de omliggende Herreder, men saavidt det kan skjönnes af Halds Beskrivelse over Randers Amt, have de indenfor deres egne Grændser de höiere Punkter mod Öst og tildels mod Nord. Det kan desuden bemærkes, at alle de Sindssyge i Gjerlev Herred findes i Enslev, Dalbynedre og Kastberg, hvilke alle ligge i den Del af Herredet, der falder mod N. V.
2) Dersom de Bakker, paa hvilke Næsborg og Lögsted Kirker ligge, strække sig hen til den vestlige Grændse af Slet Herred, da er dette Herred vel dækket mod Norden; det har desuden sin Heldning mod S. og S. V., hvorimod Aars Herred (3 Sindssyge pro mille) synes at have Fald mod N. O. og N.
3) Hvorvidt Gislum Herred i Aalborg Amt og Hindborg Herred i Salling, hvert med 1 Sindssyg paa 1000 Indvaanere, ogsaa have Læ af nærliggende Höider eller Skove, kunne vi af Mangel paa Kjendskab til disse Egne ikke bestemme.
Side 17 spalte 2
vel er i disses Hyppighed og Styrke i de forskjellige Egne. Hvad Hyppigheden angaaer, da have vi kun meget ufuldstændige Documenter at fremlægge. Schouw har i sin Afhandling om Climatet leveret 4 Aars Iagttagelser, ifölge hvilke de östlige Vinde forholdt sig til de vestlige som 1:3 paa Christiansö og i Kjöbenhavn, som 1:4 paa Skagen; men Schytte har i sin Beskrivelse over Skanderborg Amt Iagttagelser fra Hammel ved Frisenborg for 6 andre Aar, og efter disse var Forholdet = 1:3 ligesom i Kjöbenhavn. Hvad derimod Styrken angaaer, da have vi et uimodsigeligt Bevis i Jyllands Physiognomie for, at Vestenvinden paa Halvöens Vestkyst og delvis gjennem hele Provindsen har en ganske anden Skarphed og en mere ødelæggende Indflydelse end her paa Öerne.
3. Næringsdriften og Kjönsdriften, der have en saa afgjörende Indflydelse paa det menneskelige Liv, spille ogsaa en höist vigtig Rolle blandt den nærværende Sygdoms Aarsager: det ere Manglerne og Uregelmæssighederne i disse to Drifters Tilfredsstillelse, der danne den nærmere eller fjernere Aarsag til Fremkaldelsen af en stor, maaske af den störste Del af Sindssygdommene. Hvad der vedkommer den förste, lod sig vel tildels saaledes generalisere, at vi her strax kunde beskjæftige os dermed, men forelöbigt maa vi dog henvise alt dette til de speciellere Aarsager, hvilke ligge udenfor denne Afhandlings Plan. Den sidste derimod, Kjönsdriften, maa vi dvæle ved en föie Stund. Naar man undersöger den hele Befolkning med Hensyn paa Fordeling af Kjönnene, vil man finde, at denne er höist ulige, at navnligt Qvindekjönnet i de fleste Amter har den numeriske Overvægt, mest i de Egne, hvor der findes den svageste Circulation af Capital, saasom: i Bornholms, Ribe og Ringkjöbing Amter, sandsynligt af den Grund, at Mændene udvandre i större Antal til Steder, hvor deres Arbeide betales bedre end i Hjemmet. I andre, nemlig Aarhus, Skanderborg og Veile Amter, samt i Kjöbenhavns Amt (uden Kjöbenhavn} er der Overskud af Mænd. I Amterne stiger Forskjellen til omtrent 4 pCt. (Bornholm); men jo dybere man gaaer ned i Samfundet, jo större blive Afvigelserne, saa at de ere meget större i enkelte Herreder og Sogne end i Amterne, hist og her saa store, at de andrage 15 til 20 pCt. paa den ene eller den anden Side. Saaledes havde Hind og Hjerm Herreder i Ringkjöbing Amt respective 468 og 469 af Mandkjön paa 1000 Indvaanere; Sognet Emmelöv, Mögeltönder Herred i Ribe Amt havde 437 Mænd mod 563 Qvinder og Roslev Sogn i Nörre Herred, Salling, havde 542